Beitostølen - Skidåkning i vacker fjällnatur

Beitostølen är en charmig fjällby i Norge, 22 mil nordväst om Oslo. Byns skidanläggning är familjevänlig och anpassad för både nybörjare och proffs. Bara några kilometer från Beitostølen hittar man “Beito Alpine Center - Raudalen”, vilket är en samling höga berg som bjuder på offpist åkning av allra högsta nivå. På Alpincentret hittar man orörda sluttningar, naturlig puder-snö och fantastiska skidmöjligheter. Beitostølen är vackert beläget i utkanten av Jotunheimens nationalpark, 900 meter över havsytan. Tack vare dess höga altitud så är detta en av landets snösäkraste skidanläggning, här börjar säsongen tidigt och slutar sent. Förutom skidåkning av högsta klass bjuder Beitostølen på bra boende, fina restauranger och en förtrollande fjällnatur.

Denna fjällby har 5 svarta, 3 röda, 9 blåa och 4 gröna backar. Den högsta fallhöjden är 360 meter och den längsta nedfarten ligger på 1,8 km. Här finns längdskidspår som sträcker sig 320 km och det finns även ett elbelyst spår som är öppet varje kväll. Barnområdet i Beitostølen är stort och alltid övervakat av personalen. Här man kan låta barnen ha kul menas man susar ner för de större backarna. Snowparken har flera stora hopp, snabba nedfarter och en halfpipe. Här kan man träna på både snowboard och skidor. Den längsta liften i området går upp till 1.105 meters höjd. Härifrån har man en fantastisk utsikt över Jotunheimen, det högsta fjällområdet i Norge. När man vill ha lite större utmaningar tar man sig till Alpincentret som ligger ca 5 km från Beitostølen. Här hittar man några av Norges bästa offpist-möjligheter. Här finns även två elbelysta nedfarter med kvällsåkning två dagar i veckan.

I fråga om boende finns en mängd ställen att tillbringa semestern på här i Beitostølen. “Radisson BLU Resort” är ett förstklassigt hotell som ligger mitt i centrum. Här finns restaurang, bar, spa, idrottshall och swimmingpool. “Bergo Hotel” är ett romantiskt hotell med vacker inredning och stora rum. Även här finns restaurang, bar och spa. Det finns även ett stort urval av stugor och lägenheter att hyra i området. Här hittar man någonting för alla behov, vare sig man reser med familjen eller om man reser ensam. Totalt finns här drygt 2.000 bäddar. Alla boplatser ligger med gångavstånd till byns aktiviteter och mindre än 800 meter från skidbackarna.

Det finns många aktiviteter att utföra i denna by hela året runt. När snön smälter så finns det fortfarande mycket att göra, man kan t.ex besöka Beitostølen sommarpark. Detta är ett stort äventyrsland för barn och ungdomar. Här kan man bland annat åka en bob-bana utomhus, hoppa på gigantiska trampoliner, svinga runt i klätterställningar och hinderbanor, cykla i cykelparken och leka i de stora sandlådorna. Detta är ett rent paradis för barn, här kan de leka hela dan utan att tröttna. Det finns en restaurang och ett café i värdehuset så man behöver inte oroa sig över att gå hungrig. Förutom detta sommarland så kan man även fjällvandra, cykla, åka flotte i den stora sjön “Øyangen”, rida, klättra, eller spendera natten på “Beitostølen Hytter & Camping”, områdets största campingplats. På vintern finns det mer att göra än att bara åka skidor, man kan även åka hundspann, utforska snögrottor, åka snöskoter och vandra längs de otroliga bergen.

På Beitostølen finns flera restauranger och caféer. Dessa serverar allt från traditionella norska rätter till internationella favoriter som tapas och pizza. Här finns även fyra barer som ofta har liveband på helgerna. Den största av dessa heter “Arnolds Pub”, här brukar människorna samlas när dagen går mot sitt slut och natten tar sin början. Det finns flera shoppingmöjligheter i byn, speciellt för den som behöver ny sportutrustning. Här kan man köpa högklassig utrustning från butiker som “Intersport” och “Sporten”. Beitostølen har allt man kan begära av en fjällby, allt ifrån utmärkt skidåkning till ett vänligt samhälle med stora aktivitetsmöjligheter. Familjevänliga backar och offpist av världsklass, här finns det något för alla behov.