Billund - Barnens paradis

Billund är en stad med drygt 6.000 invånare på Jylland, Danmark. Staden är mest känd för värdattraktionen Legoland, men detta är inte det enda Billund har att bjuda på. Tätorten är fylld av intressant kultur och härlig stämning, roliga evenemang och festligheter anordnas dagligen för både befolkningen och turisterna. I Billund hittar man Lalandia, en enorm semesteranläggning som är en utav Danmarks mest populära turistmål. Här finns även Givskud Zoo där man hittar landets största lejonstam. Denna barnvänliga lilla stad är full av liv och garanterar en minnesvärd semester för hela familjen.

Legoland är en utav världens mest populära temaparker och har cirka 2 miljoner gäster varje år. Här kan man tillbringa en hel dag åt lego och sedan övernatta på parkhotellet. I parken hittar man allt ifrån spektakulära legobyggen till fartfyllda berg-och dalbanor. Nöjesparken lockar gäster från hela världen vilket innebär att Billund ofta är fullt av intressanta människor från alla möjliga kulturer. Detta skapar en levande atmosfär i staden där människorna är trevliga och hjälpsamma mot varandra. Lalandia är en semesteranläggning som innehåller landets största vattenpark och lekland. I Vattenparken “Aquadome” kan man åka rutschkanor och bada så länge man orkar i en stämningsfull, tropisk miljö. Man kan boka semesterhus på Lalandia och då får man fri tillgång till samtliga aktiviteter på anläggningen.

Billunds Flygplats är den näst största i Danmark och ligger relativt nära Legoland. Flygplatsen tar hand om cirka 3.000.000 passagerare varje år och många utav dem är besökare till nöjesparken.  Det finns totalt 8 hotell i Billund. Alla av dessa ligger inom en 15 minuters biltur från Legoland och Lalandia. Ett utav de största hotellen i Billund heter “Hotell Svanen”. Svanen ligger intill flygplatsen och här finns 402 sängar samt en fin restaurang och en stämningsfull bar.

Givskud Zoo ligger precis utanför Billund. På denna djurpark kan man åka en guidad biltur och se giraffer och zebror korsa vägen framför bilen. Sedan får man åka in till lejonens territorium och uppleva spänningen när kattdjuren smyger runt fordonet. Man får inte glömma att besöka det stora Tropiska Huset där man kan besöka parkens nyaste tillskott, de sydamerikanska jätteuttrarna. Under större delen av säsongen kan man även titta på när bl.a. elefanter, gorillor och lemurer matas. När man sedan blir mätt på djurupplevelserna kan man ta med barnen till parkens enorma lekplats där man får klappa getter och mata höns.

Statslivet i Billund är levande. I centrum finns det flera gallerior, butiker och restauranger att upptäcka. Man kan ta en avslappnande promenad genom centrum och njuta av de fina danska byggnaderna och samtidigt utforska de många affärer man stöter på. Längs dessa gator finns allt ifrån fina restauranger där man kan beställa en 3-rätters middag till utsökta bufféer som passar hela familjen. Konst och kulter finns det mycket av i Billund, ett exempel på detta är “Karensminde Agricultural Museum”. Här kan man träda tillbaka i tiden och se hur folk levde på 1700-talet. På “Royal Jelling visitor’s centre” får man se hur vikingarna levde och här får barnen klä ut sig till vikingar, lära sig skriva sitt namn i runskrift, sätta upp vikingatält och leka vikingalekar. Om man vill utforska stadens mest dyrbara målningar så är ett besök till “Billund Museum” starkt rekommenderat.

Det finns äventyr för alla i Billund. Man kan ta en lång cykeltur på de fina cykelvägarna, ta en flygtur och skåda det fina landskapet från luften, besöka den stora travbanan och spela fotbollsgolf med sina kompisar. Man kan även ta med barnen till Danmarks mest populära resmål, Lalandia och Legoland. Staden är barnvänlig från början till slut och den goda atmosfären i luften lämnar ingen opåverkad. Billund är en stad full av möjligheter som man inte vill missa.