Branäs - Snösäker och barnvänlig

Branäs är en skidort som ligger längst Klarälven i nordvästra Värmland. Branäs är en av Sveriges sydligaste skidorter men trots detta så levererar backarna bra skidåkning med en fallhöjd på 415 meter. I Branäs lägger man stor omsorg på barnvänlighet vilket gör att skidorten är väldigt omtyckt av barnfamiljer. Man finner ändå stora och branta backar, den längsta ligger på 3000 meter. Här finns en svart, 5 röda, 12 blåa och 8 gröna backar samt 16 liftar. Denna skidort är omtyckt av familjer på grund av dess goda service och omhändertagande. Familjer med småbarn är alltid välkomna och här anordnas ofta roliga evenemang såväl som professionella tävlingar.

Branäs har vunnit utmärkelsen som Sveriges bästa skidort för barnfamiljer av “Barnsemester.se” ändå sedan 2007. Detta talar om hur mycket fokus de lägger på barnvänlighet, här finns allt ifrån barnanpassade skidbackar till lekrum i restaurangerna. Barn under 8 år får gratis liftkort och med detta kort får de automatiskt tillgång till ett gäng roliga aktiviteter som anordnas av personalen. Här finns även skidlärare för både stora och små som gärna hjälper till när det behövs och barnpassning är alltid en möjlighet. Något annat som lockar är den fina naturen och den höga fallhöjden på backarna. Här finns det någonting för alla kategorier av åkare.

Det finns gott om stugor att hyra i Branäs och många ligger i bra läge uppe på Branäsberget. De är indelade i stugbyar som är utspridda över området. På berget är det nära till restauranger, skidliftar, skoteruthyrning och mer. Stugorna är välutrustade med bland annat barnstolar och barnsängar. Branäs har vuxit enormt som semesterort under de senaste åren och man har idag cirka 6000 bäddar att erbjuda runt om i byn och nästa år kommer man införa ytligare 700 bäddar samt ett skidhotell. Efterfrågan på dessa sovplatser är stor, så kom ihåg att vara ute i god tid. Branäs har de senaste åren slagit rekord efter rekord och förra året såldes liftkort för 49 miljoner kronor. Gäster som besöker anläggningen kommer oftast tillbaka och man förväntar sig att skidorten kommer fortsätta växa.

Ofta när man ska åka lift på skidanläggningar så får man stå och vänta i kö. Branäs har utvecklat ett system som eliminerar detta, man kan numera boka sitt liftkort online. Om man gör detta så finns liftkortet klart när man checkar in i och man kan även förboka utrustning så att det står framme i stugan när man kommer dit. Detta system har visat sig vara mycket effektivt och smidigt och det uppskattas stort av besökare. När man sedan är klar med semestern så lämnar man bara in skidkortet och lämnar kvar skidorna i stugan. När man har parkerat bilen första dagen så behöver man den inte fören man åker hem, allting ligger centralt på anläggningen. Det är alltid gångavstånd till den närmaste restaurangen, dessa är placerade nedanför backen såväl som på toppen av berget. Menyerna på dessa är anpassat för alla åldrar, här finner man allt ifrån internationella favoriter till lokala rätter. Det finns även ett närlivs i området.

Ett antal olika tävlingar har ägt rum i Branäs, däribland världscupen i skicross år 2009 och 2011. Alpina SM har också ägt rum på dessa backar, vilket är ett bevis på anläggningens höga kvalité. Här kan man även prova på snöskoter och gå på hundspannsafari.

Branäs är en av Sveriges mest centrala skidorter. Anläggningen lockar folk från hela landet men den är speciellt populär för de som bor söderut och inte vill behöva åka för långt för att njuta av bra skidåkning. Här finns det backar med olika svårighetsgrader som passar alla och aktiviteter för både barn och vuxna. Både barnfamiljen och kompisgänget är välkomna till Branäs, vem som än kommer bemöts av ett leende och en vänlig hälsning.

Foto: Branäs, Øyvind Lund