Disneyland Paris - Ett magiskt resemål

Disneyland Paris är en semesteranläggning som ligger 32 km ifrån centrala Paris. Här hittar du bland annat två temaparker, Disneyland park och Walt Disney Studios. Ett flertal hotell, restauranger, shoppingcenter och underhållningsarenor ingår också i anläggningen. Disneyland ligger i en stad som heter “Marne-la-Vallée”. Staden är placerad precis utanför Paris och beräknas ha cirka 300.000 invånare. Disneyland Paris är Europas mest besökta resmål genom tiderna och semesteranläggningen täcker så mycket som 19 kvadratkilometer.

När man talar om Disneyland Paris så talar man oftast om Disneyland Park. Denna nöjespark är den större av de två och täcker en yta av cirka 0.57 kvadratkilometer. Parken är ägnad åt Disneysagor och här hittar man bland annat levande karaktärer och fartfyllda berg-och dalbanor i en magisk Disneymiljö. Dekorationernas detaljer i denna park är någonting utöver det vanliga, miljön skapar ett magiskt landskap som påminner om en klassisk Disneyfilm. Allt ifrån de detaljerade byggnaderna till de vackra gatorna bidrar till den underbara stämningen som för bort en ifrån verkligheten in i ett annat land.

Disneyland Park är indelat i 5 områden som alla har en egen känsla. Main Street USA är det första temaområdet du träder in i och här kan man stiga på tåget som tar dig runt hela parken. Gatan är omringad av byggnader och butiker som ger känslan av att man befinner sig i USA år 1920. På andra änden av den långa gatan kan man se det ikoniska slottet “Le Château de la Belle au Bois Dormant”. Detta slott är en replika av den som visas i Disneyfilmen Törnrosa. Denna spektakulära byggnad symboliserar Disneyland och inuti slottet kan man hitta allt ifrån mysiga butiker till och en eldsprutande drake.

I Frontierland är temat gammal amerikans västern och här stöter man på cowboys, pionjärer, salonger och guldjakter. Här hittar man också en utav parkens största berg-och dalbanor, Big Railroad Thunder Mountain. Inte långt ifrån cowboylandet hittar man Adventureland, här får man känslan av att man befinner sig mitt i djungeln. I detta land hittar man bland annat Tarzans trähus och man kan ta del av Indiana Jones äventyr. Nästa område på listan är Fantasyland och här kan man träda in i många olika fantasiland. Man kan besöka Alice i Underlandet, Peter Pan, Pinoccio, och Snövit. Törnrosas slott är placerad på detta område. Det sista temaområdet heter Discoveryland och här kan man underhålla sig i ett gäng fartfyllda aktiviteter. Här finns t.ex det populära Buzz Lightyear Laser Blast och det omtyckta Finding Nemo Submarine Voyage.

Walt Disney Studios Park är den andra temaparken på Disneyland Paris semesteranläggning. Denna park öppnades 2002 och har sedan dess haft besökare från världens alla hörn. År 2011 hade parken omkring 4.7 miljoner gäster, vilket gör den till den näst mest besökta nöjesparken i Europa, strax efter Disneyland Park. I denna park får man bland annat se hur produktionen av en Disneyfilm går till. Man får även se återuppbyggnaden av kända filmer, gå bakom kulisserna, åka roliga attraktioner och berg-och dalbanor, se livshower och helt enkelt beskåda parkens underbara dekorationer och landskap.

Det finns 7 hotell på semesteranläggningen, alla med sitt eget tema. Disneys Hotell Cheyenne har ett vilda västern tema med roliga karaktärer och Disneys Hotel New York har en miljö som för en direkt till USA. Alla hotell har över 5000 rum tillsammans. I området hittar man Disney Village, en by där man finner ett enormt utbud av restauranger, nöjeslokaler och butiker. Här kan man se livuppträdanden, handla i souvenirbutiker och leka på lekplatser. Detta område osar av god stämning och trevligt sällskap.

Det är inte konstigt att Disneyland Paris är en utav världens största resmål, här finns det så otroligt mycket att upptäcka och utforska. En dag på denna enorma anläggning räcker helt enkelt inte, att övernatta på ett utav hotellen är stark rekommenderat. Karaktärerna, omgivningen och stämningen i parken skapar en magisk känsla som inte går att undvika. Man blir aldrig för gammal för Disney, både barn och vuxna kan ha kul på detta äventyr. Disneyland Paris har verkligen allt som krävs för den ultimata semestern.

Foto: Disneyland Paris, William McIntosh, Mark Andrews & Dan Brace