Fredrikshamn - Mer än bara shopping

Fredrikshamn ligger på norra Jylland i Danmark och har cirka 23.500 invånare. Denna hamnstad har livlig sjöfart, framförallt till Norge och Sverige. Trots att Fredrikshamn är en relativt liten stad så har den en omfattande handel och miljontals resenärer passerar tätorten varje år. Tack vare den stora genomströmning av människor så är utbudet av butiker stort längs gågatorna och det är inte ovanligt att man reser hit över dagen för att handla, äta och sedan åka hem igen. Det perfekta läget lockar hit gäster men det är den härliga stämningen och det stora utbudet av underhållning i staden som får dem att återvända.

Fredrikshamn är en stad fylld av kultur och här anordnas ofta evenemang och aktiviteter av olika slag. Knivholt Hovedgaard är en populär byggnad där det ofta bjuds på underhållning. Konserter och liveuppträdanden lockar hit människorna och det brukar sluta med en riktig folkfest. Förutom detta så kan man bl.a. gå på marknader, konstevenemang, liveshower och festivaler. Vare sig du är inne i staden, ute i skogen eller på hamnen så är du aldrig långt ifrån något gott att äta. Här finns massor av restauranger, caféer och barer. Maträtterna kan variera från färsk fisk till lokala specialiteter, utbudet är stort och det finns alltid någonting för alla.

Bangsbo är ett naturområde strax söder om staden där det finns massor att göra och upptäcka. Här hittar man ett fort med bunkrar från andra världskriget, historiska byggnader, ett museum, en lekpark, en djurpark och en botanisk trädgård. Denna lilla oas är ett perfekt ställe att ta med barnen till och spendera en avslappnande eftermiddag på. Museumet på Bangsbo berättar historier om berömda sjöfarare och sjöslag. På “Frederikshavn Kunstmuseum og Exlibrissamling” kan du beskåda världens största samling av bokmärken och många andra berömda konstverk.

Många kommer till Fredrikshamn för shoppingmöjligheterna. På en 2 kilometer lång gågata fylld med specialbutiker och affärer av olika slag så är det svårt att gå hem tomhänt. I en mysig miljö med fina danska hus som omringar gatorna så är detta ett paradis för den shoppingglada. Här kan man vandra från butik till butik och upptäcka nya prylar i varje hörn. Här finns skoaffärer, modebutiker, klädbutiker, inredningsbutiker, mataffärer, guldsmeder, gallerior, caféer och mycket mer. Denna gågata är en utav Danmarks längsta.

Oavsett vad det är för årstid så finns det någonting att hitta på i Fredrikshamn. På vintern kan man gå på julmarknad och njuta av den härliga julstämningen längs gatorna. På sommaren kan man spendera en dag på Palmestranden. Här kan man känna den mjuka sanden mellan tårna och vila i skuggan av ståtliga palmer. Denna populära strand anses vara en utav landets bästa. Om vädret sviker så kan man alltid besöka The Reef på Hotel Scandic. The Reef är ett unikt vattenpalats som involverar skatter, bad, lustiga karaktärer, klättring, dykning och andra roliga aktiviteter. Om man bor på det 4-stjärniga hotellet så får man fri tillgång till äventyrslandet, detta är en perfekt semester för hela familjen. Om solen skiner så kanske man helst vill vara ute och då får man passa på att låna en cykel från turistbyrån. Alla får låna en cykel utan kostnad mellan maj-oktober och man får samtidigt en karta som pekar ut intressanta utflyktsmål. Detta är enligt många det bästa sättet att utforska staden på.

Fredrikshamn är en stad full av rörelse där det alltid finns någonting att göra. Ta med barnen på en semester till The Reef eller utforska de många butikerna på gågatan. Spendera en eftermiddag på naturområdet Bangsbo eller njut av solen på Palmestranden. Möjligheterna är många och utbudet är stort, vilket gör Fredrikshamn till en stad man gärna återvänder till.