Gdansk - Blomstrande hamnstad

Gdansk är en hamnstad intill Östersjön i norra Polen med cirka 455.000 invånare. Under årens lopp har staden attackerats av svenska trupper, styrts av korsriddare och jämnats med marken av nazister. Nästan hela staden förstördes under andra världskriget men istället för att bygga nya betonghus så satsade man på att renovera stadskärnan. Resultatet av detta är en stad som idag ger vibbar från 1500-talet med gamla vackra byggnader och gator. Gdansk har blivit en symbol för polsk frihetskamp och idag blomstrar den gamla staden mer än någonsin. Turismen ökar för varje år och människor från hela världen lockas hit av de fina stränderna, den varma solen och den pulserande stadsmiljön.

Det finns omkring 80 hotell i Gdansk. Här hittar man hotell i alla storlekar och prisklasser, allt ifrån stora lyxhotell till små enkla. Shoppingmöjligheterna i staden är enorma, här hittar du bl.a modebutiker med kända märkesvaror, moderna shoppinggallerior och lokala läckerheter i marknadsstånd. Kungsgatan (Droga Krolewska på polska) är den mest kända gatan i Gdansk och här hittar man många mysiga restauranger och butiker i en stämningsfull miljö. Gatan är omringad av gamla vackra byggnader som alla har en historia att berätta. Kungsgatan leder till den fantastiska renässansporten Złota Brama. Porten reste sig 1612 och har blivit lite av en ikon för staden, den har utstått många svåra tider men står ändå starkare än någonsin. När man går igenom porten från västsidan så träder man in i “Ulica Długa”. Detta är en bred gågata som bl.a innehåller ett enormt marknadstorg, fontänen Neptunus, stadshuset, Golden House och många fler fascinerande byggnader.

Gdansk erbjuder mil efter mil av fantastiska vita sandstränder, ett absolut paradis för alla som vill bada, sola, segla, surfa, paddla eller bara lata sig. Längs Östersjökusten finns spa, bad och avkoppling året om. Året om har man möjlighet att ta en lång promenad på stranden och sedan unna sig en skön spa-behandling. Gågatan Monte Cassino som ligger längs stranden har ett myllrande folkliv och här finns flera barer, dansställen och pubar som håller igång ändå in i natten. Detta är en samlingsplats för de som går ut på kvällen och gatan fylls alltid av god stämning och bra musik.

I stadskärnan hittar man Gamla Stan. Detta område har blivit utsett till stadens bästa sevärdhet. Detta på grund av de otroliga hus och byggnader man hittar här, när man strosar på dessa gator dras man tillbaka till en tid då höga skyskrapor och bullrande trafikljud inte fanns. Denna mysiga del av staden är full av liv, spännande gatumusikanter och uppträdanden gömmer sig bakom varje hörn. Här kan man njuta av en uteservering på en utav barerna och bara låta den otroliga miljön sjunka in. I detta område hittar man Historiska Museet där kan man lära sig mer om stadens historia. Med en guidad tur får man höra hur staden tog sig ut ur askan efter andra världskriget.

Oliwakatedralen är en gigantisk katedral och en utav stadens mest besöka sevärdhet. Orgeln i denna kyrka är en utav de största i Europa och ibland hålls konserter så man får tillfälle att uppleva dess otroliga ljud. I kyrkan finns även vackra skulpturer och målningar att beundra. Om man är intresserad av gamla kyrkor med mycket historia så är ett besök till Oliwakatedralen ett måste. St. Mary’s Church och St. Nicholas Church är två andra kyrkor i Gdansk som är värda ett besök.

I Gdansk finns det alltid nya gator att utforska och nya sevärdheter att upptäcka. Det otroliga miljön i staden bidrar till en mysig stämning som uppskattas av turister från hela värden. Oavsett om man är ute efter en härlig solsemester eller lärorik kultursemester så har Gdansk resurserna för att göra dig nöjdare än vad du trodde var möjligt.

Foto: City Hall of Gdańsk