Gdynia - Kultur och natur

Gdynia är en hamnstad intill Östersjön i norra Polen. Gdynia är en modern, rik och kulturell stad med cirka 250.000 invånare. Staden är omringad av gröna skogsomgivna kullar och ligger intill havet med härliga stränder som tränger sig djupt in i staden. Här möts man av en mängd kulturella turistattraktioner och fantastiska aktivitetsmöjligheter för naturvänner och sportälskare. Kustlinjen är lång och lättillgänglig och längs stränderna finns det fina gångvägar, stora segelbåtar och varierande affärer. Gdynia är en utmärkt destination för livsnjutare i alla åldrar som alltid har någonting att bjuda på.

Gdynia är en utav Polens yngsta städer och ett riktigt affärscenter. Stadens hamn är en utav landets mest upptagna och spelar en viktig roll för transportmarknaden i både Polen och Sverige. I samband med fredsavtalet år 1919 växte staden med enorm hastighet i både befolkning och betydelse. Gdynia är idag en modern och omtyckt storstad som översvämmas av turister och livsnjutare från hela världen.

Det finns cirka 80 hotell att välja på i Gdynia. De kommer i alla storlekar och prisklasser så att hitta något som passar just dig är inte svårt. Staden kryllar av fina restauranger, mysiga caféer och smakfulla barer. Här finns också utmärkta shoppingmöjligheter för den som är intresserad, i centrum finns det flera stora gallerior med enorma utbud av specialbutiker och affärer. “Świętojańska” är stadens huvudgata och denna är kantad av eleganta butiker, klädaffärer, barer, restauranger, pubar och caféer. Man kan ta sig runt i staden med gratisbussar så man behöver aldrig vara orolig för att nästa galleria ligger för långt bort.

Den största stranden i Gdynia ligger endast cirka 10 minuters promenad från centrum. Denna citystrand är stor, vacker och soldränkt. Detta är stadens mest befolkningsfyllda strand och den är alltid bevakad av utbildade livvakter. Om man blir trött på att bada så kan man ta en promenad till huvudgatan Świętojańska, som endast ligger 5 minuter bort. Gdynia är en riktig idrottsstad, här kan man segla, åka jetski, surfa, åka luftballong, cykla, och mycket mer. Vattensporter är mycket populärt här och professionella tävlingar inom olika sporter anordnas varje år.

De skogsomgivna kullarna som omringar staden utger otroliga cykelvägar som är bland de bästa i Europa. Den fantastiska miljön bidrar till en upplevelse man sent kommer glömma. En cykeltur längst kusten är också starkt rekommenderat. Bland dessa kullar hittar man “Kępa Redłowska”, ett naturreservat som grundades 1938 för att förvara den naturliga livsmiljön för vilda djur såsom rävar, grävlingar, fladdermöss och vildsvin. Här finns det långa promenadstigar och har man tur så kanske man får se ett och annat djur som gömmer sig i skogen. I detta område finns även bortglömda bunkrar från andra världskriget. En upptäcktsfärd i Kępa Redłowska kan bjuda på många spännande överraskningar.

Det finns många sevärdheter i Gdynia, bland annat den enda kvarvarande jägarveteranen från andra världskriget, örlogsfartyget “Błyskawica”. Här hittar man även segelfartyget “Don Pomorza”, som har seglat världen runt och som många anser vara världens vackraste segelfartyg. Dessa är numera museum som man kan gå in i och beskåda på egen hand. “Sea Towers” är två byggnader som blev klara 2006 och den högsta av dessa två är den högsta byggnaden i Polen utanför Warszawa.

Många evenemang hålls i staden varje dag. Konserter och festivaler anordnas ofta och ibland i samband med fyrverkerier och lasershower. Det populäraste stället för festivaler är på hamnen “Skwer Kościuszki”, här samlas alltid människor från olika länder på kvällen och har trevligt tillsammans. Nattlivet i centrum är i full gång varje kväll med både nattklubbar och barer. Gdynia är en utmärkt destination för både kompisgänget och barnfamiljen som erbjuder bra underhållning för alla smaker.