Geilo - Från barn till proffs

Geilo är fjällort i Norge som bjuder på underhållning av högsta klass för hela familjen. Förutom att susa ner för backarna på den stora skidanläggningen kan man fiska, cykla, rida, vandra, klättra, spela golf och mycket mer. Fjällorten ligger cirka 800 meter över havet, drygt 24 mil nordväst om Oslo. Den lilla byn har drygt 2300 invånare men gästas varje år av tusentals besökare från hela världen. Boendealternativen i Geilo är stora, här finns allt ifrån lyxiga hotell till simpla fjällstugor och lägenheter. Dessa boende kommer i alla storlekar och prisklasser man kan tänka sig. Skidåkningen på denna fjällort är av högsta klass och den vackra naturen och det fina landskapet i området är oförglömligt.

I Geilo finns 5 svarta, 15 röda, 10 blåa och 10 gröna backar. Fallhöjden är 378 meter och den längsta nedfarten ligger på 2 km. Här finns en utan Norges största snowboardpark med stora hopp, långa rails och snabba nedfarter. Backarna har kvällsöppet tre dagar i veckan och vissa spår är försedda med elbelysning. En åktur ner för en lång, härlig backe med belysning på kvällen när solen har gått ner är en underbar upplevelse. Här finns milslånga längdskidspår som passerar genom en vacker fjällnatur. Man kan även prova på att åka med hundspann genom landskapet. Om man vill utveckla sin skidåkning så är Geilo en utmärkt plats att göra det på, här finns erfarna skidlärare som tränar åkare i alla åldrar. Det finns flera lugna backar där man kan utvecklas, sen finns det även fartfyllda branta backar när man är redo att testa sina kunskaper. Det finns skidor och utrustning att hyra för alla.

Denna mysiga fjällort anses av många vara ett paradis för barn. Här finner man aktiviteter för barn i alla åldrar både utomhus och inomhus. På skidanläggningen finns barnbackar, slädbackar, skattjakt, längdskidåkning, orientering, skidskolor och fina skidspår som är lämpliga för barn. “Trolleklubb” är ett daghem för barn mellan 1 och 6 års ålder och här kan de minsta ha kul medan de vuxna är ute och far i backarna. Detta daghem är öppet från jul fram till slutet av skidsäsongen, vilket är i slutet av augusti.

Bara för att vintern tar slut så betyder det inte att aktiviteterna gör det. Geilo håller igång hela sommaren. Man kan fortfarande campa och bo på hotell när snön har smält. Det finns också vissa stugor att hyra. Aktivitetsalternativen är många, man kan cykla på de långa cykelbanorna, rida häst upp på fjället, spela golf i en vacker bergsmiljö, klättra på “Husaraberget” där det finns 81 olika klätterleder och vandra i den vackra naturen på långa vandringsleder. Detta och mycket mer kan man syssla med på sommaren. Det finns även flera sevärdheter att beskåda, t.ex. den enorma katedralen “Hol gamle kyrkje”, den 133 år gamla stenbyggnaden “Lordehyttan” och den reserverade gården “Geilojordet”.

Det finns 6 restauranger, 5 barer, 9 caféer och 2 nattklubbar i Geilo. Restaurangerna serverar allt ifrån internationella favoriter till lokala läckerheter. Nattklubben “Off Pist Lounge” är områdets största nattklubb och en samlingsplats när dagen börjar gå mot sitt slut. Här kan alla komma och känna sig välkomna. Klubben spelar både modern och klassisk musik och visar de stora fotbollsmatcherna på storbildskärmar. I centrum finns det goda shoppingmöjligheter, här finns t.ex. en klädaffär, skobutik, mataffär, sportbutik, inredningsbutik och en frisörsalong.

Här finns 13 hotell, däribland två spahotell. Det finns 16 stugbyar och samt 7 områden med flera lägenheter. Man finner även ett vandrarhem mitt i centrum. Det finns inte många skidområden som har så många boendealternativ som Geilo, trots detta brukar de vara på gränsen till fullsatta när vintern närmar sig. Förutom skidåkning av högsta klass så bjuder denna fjällort på en oförglömlig naturupplevelse som hela familjen kan ta del av.

Foto: Gelio, Terje Bjørnsen