Hafjell - Underhållning året runt

Hafjell är en skidort i Norge som bjuder på varierande utförsåkning och bra boende. Fjället ligger cirka 20 mil norr om Oslo och har en altitud på 195 meter över havsytan. Här i Hafjell finns 17 liftar och cirka 30 pister för både nybörjare och proffs. På skidanläggningen hittar man flera terrängparker för de äventyrslystna samt två lekområden för de yngsta med möjlighet till barnpassning. Den högsta fallhöjden på anläggningen är 835 meter och den längsta nedfarten ligger på 7,5 km. Även fast backarna ligger på solsidan så är de fyllda med snö hela vinterhalvåret med hjälp av stora snökanoner. I Hafjell finns det övernattningsmöjligheter för alla. Här finns stugor, lägenheter och hotell med höga standard precis vid backen.

Hafjellets skidanläggning har 4 svarta, 7 röda, 11 blåa och 10 gröna backar. Den totala pistlängden är 44 km och man hittar även preparerade längdskidspår som tillsammans sträcker sig 30 mil. Här finns det snöfyllda backar för åkare av alla åldrar, allt ifrån stora barnområden till avancerade terrängparker. Hafjell är välkänt för att vara familjevänligt, på barnområdet “Lilleplutthammer” kan man åka pulka och träffa fjällets maskotar Pelle, Nora och Gaia. Här erbjuds även barnpassning för de yngsta och på parken “Frontyard” kan barnen åka på små hopp och visa vad de går för. Lekar och aktiviteter anordnas för barnen varje dag i form av bl.a. skattjakt och tävlingar.

Det finns totalt 5 restauranger i backen som erbjuder mat för hela familjen. Det finns även mysiga caféer i området där man kan slappna av med en kopp varm choklad. Kvällsåkning är möjligt 3 dagar i veckan och vissa nedfarter är försedda med elljus. Skiduthyrning och skidlektioner är tillgängligt för samtliga gäster. Även den mest erfarna kan få sig en utmaning här, de svarta backarna är branta och långa och det finns många möjligheter för offpist-åkning. De gröna backarna är perfekta för nybörjare och när man börjar bli bättre så kan man helt enkelt prova en svårare backe. Hafjell är alltså en utmärkt anläggning att utvecklas på som skidåkare och den vackra fjällnaturen är verkligen pricken över i:et.

Det finns utmärkta boendealternativ på skidorten. “Hafjell Hotel & Apartments” ligger mitt i centrum, cirka 700 meter från backen. Här kan man bo på lyxiga dubbelrum eller i små lägenheter. Hotellet har egen restaurang, bibliotek och konferensrum. “Quality Hotel & Resort Hafjell” Ligger lite längre ifrån backen men härifrån går det ofta skidbussar till och från skidanläggningen. De flesta rummen på detta hotell har en magnifik utsikt över bergen. Här finns också en egen relaxavdelning med bastu och bubbelpool. Det finns flera stugbyar på fjället som erbjuder allt ifrån stora lyxstugor till små simpla villor. Man kan även hyra lägenheter i området.

Förutom skidanläggningen så finns det många aktiviteter att spendera sin tid på här i Hefjell. “Hunderfossen Familiepark” är en nöjespark precis utanför fjället där hela familjen kan ha roligt ihop. Här finns fartfyllda attraktioner, roliga teaterföreställningar och vilda flodforsar där hela familjen kan åka en oförglömlig båttur. Detta är ett paradis för barnen, här kan de åka bil, klappa djur och leka i stora lekparker. “Jorekstad” är ett badland som ligger några kilometer utanför Hafjell. Här finns snabba rutschkanor, behagliga pooler och sköna relaxavdelningar. Det finns även en utomhusavdelning med flera bassänger, hopptorn och rutschkanor. Det finns även en camping på badanläggningen. “Hafjell Bike Park” är en utav Europas största cykelarena. Här finns 14 väl designade stigar på totalt 25 km. Arenan har ett omfattande nätverk av stigar för både nybörjare och proffs. Sommar som vinter, i Hafjell finns det alltid roliga aktiviteter att ägna sig åt.

Inne i byn hittar man flera butiker där man kan köpa allt ifrån skidutrustning till smycken. Naturen omkring fjället är vacker och stämningen i samhället är god. Utelivet är fartfyllt, här finns tre nattklubbar samt flera barer. Aktivitetsmöjligheterna är varierande, allt ifrån högklassig skidåkning på vintern till professionell cykelåkning på sommaren. Hafjell har mer att erbjuda än vad man kan tro.

Foto: Hafjell resort