Hemsedal - Stor och fartfylld

Hemsedal är en fjällort i Norge där man bland annat kan åka skidor, klättra, paddla, rida, fiska och spela golf. Skidanläggningen i Hemsedal är den näst största i landet och innefattar 47 pister och 20 liftar. Den högsta fallhöjden är 810 meter och den längsta nedfarten ligger på 6 km. Denna fjällort är belägen 22 mil nordväst om Oslo och har en altitud på 640 meter över havet, vilket innebär att säsongen börjar tidigt och slutar sent. Detta är en utav Skandinaviens största skidanläggning och här finns pister på alla nivåer. Det finns ett stort barnområde för de små samt ett flertal långa svarta backar för de med mer erfarenhet.

I Hemsedal finns det 19 gröna, 12 blåa, 9 röda och 5 svarta backar. Den totala pistlängden är 40 km och det finns 10 elbelysta spår. Skidsystemet är utbrett över tre toppar och bjuder på kilometerlånga, böljande nedfarter med kittlande offpist nära tillhands. Man lägger stor tyngd på barnvänlighet på anläggningen vilket tydligt märks när man får se det enorma barnområdet. Detta område är 70.000 kvm och här finns 2 rullband, 4 knappliftar, 7 backar, kälkbacke, karusell, kiosk och ett miniland där man får träna på små hopp. Det finns även värmestugor i området. De svarta och röda backarna är långa och bjuder på en utmaning för alla, även de mest erfarna. Oavsett vad man har för nivå på sin åkning så finns det backar som passar perfekt.

Det finns flera boendealternativ på denna fjällort. Man kan bo i en egen hytt, på en äkta fjällgård eller på någon av Hemsedals sju campingplatser. Det finns även flera trivsamma hotell i området, t.ex. “Fossheim Hotel” som har nära till skidanläggningen, “Skarsnuten Hotel” som ligger 1000 meter över havet och som har en fantastisk utsikt över den vackra naturen och “Alpin Lodge” som ligger intill barnområdet. Det finns stugor och lägenheter att hyra som är utsprida över hela området. Dessa kommer i stor variation, de finns i varje storlek och prisklass man kan tänka sig.

Förutom skidåkning så finns det gott om aktiviteter att ägna sig åt i Hemsdal. I centrum finns en mataffär, sportbutik, barer, restauranger, nattklubb, bowlinghall och mycket mer. Gatorna är mysiga och alltid fulla av liv och bra stämning. Man har alltid nära till allt, man kan lätt ta sig ifrån stugan till backen. Det finns alltid en restaurang i närheten och flera barer och caféer är utspridda över hela området. Det finns tre nattklubbar, däribland “Hemsen” som är bland Norges största nattklubb. Hemsen är öppen varje dag under vintersäsongen och det är här de flesta brukar samlas när dagen tar slut och natten börjar.

Hemsedal är inte bara aktivt på vintern utan även på sommaren finns det många aktiviteter att ägna sig åt. Campingplatserna är öppna och man kan njuta av den vackra fjällnaturen även när snön har smält. Man kan gå på fjällvandring, cykla på någon utav de 14 cykellederna, klättra i bergen med en erfaren guide, hyra en kanot och testa på paddling, besöka traditionella fjällgårdar som är öppna för allmänheten och fiska i “Hemsila”, en av norra Europas bästa älvar för öringfiske. Det finns även flera sevärdheter i Hemsedal, t.ex. det spektakulära vattenfallet “Rjukandefossen” och det vackra naturreservatet “Hydalen”. Detta är bara några alternativ på de många möjligheter man har, det finns inte en tråkig minut i denna fartfyllda fjällort.

Om man är ute efter skidåkning som är anpassad för både barn och proffs så finns det inte många val som är bättre än Hemsedal. Fartfyllda offpister, ett enormt barnområde, professionella backar, erfarna skidlärare, fina restauranger och behagligt boende väntar. Den fina naturen, de mysiga gatorna och den härliga stämningen gör denna fjällort till en destination man borde lägga på minnet. Hemsedal är en mysig fjällort som bjuder på förstklassig underhållning året om.