Kiel - Hamnstad med passion

Kiel är den största staden i delstaten Schleswig-Holstein, Tyskland, med cirka 240.000 invånare. Staden är ett viktigt hamncentrum för hela Skandinavien, Kiels hamn är den mest betydelsefulla i hela Östersjöområdet. Staden har genom alla tider varit en riktig sjöfartsstad och är det fortfarande, men det som definierar Kiel idag är studentlivet. ”Christian-Albrechts-Universität zu Kiel” är placerat i staden och detta är en av landets största och mest populära universitet. Universitetet grundades år 1665 och inkluderar idag cirka 25.000 studenter.

Kiel har under de senare åren vuxit till en riktig kulturstad med många olika typer av evenemang året runt. I kombination med livligt studentliv och en urban charm så har Kiel hittat den perfekta balansgången mellan två kulturer, vilket gör Kiel till den speciella staden den är. Här hittar du vackra stränder, gigantiska lyxkryssningar och fina restauranger, variation finns det gott om.

”Kieler Woche” är en årlig kappseglingstävling som har arrangerats på Kielfjorden sedan år 1882. Idag är evenemanget världens största segelsporthändelse med cirka 3,5 miljoner åskådare årligen. Folkfesten pågår i en vecka i slutet på Juni och veckan avslutas alltid med en spektakulär uppvisning av fyrverkerier. Även den som inte seglar kan ha roligt på detta enorma evenemang som garanterat blir en upplevelse man kommer ihåg. Staden kallas ofta för ”Kiel sailing city”

Om shopping intresserar så är Kiel en utmärkt destination, här finns nämligen ett flertal shoppingcenter med exklusiva affärer och populära modebutiker. Köpcentret Sophienhof är det mest omtalade av dem alla, detta shoppingcentrum är det största i stan under tak och här kan man köpa allt ifrån trendiga kläder till båtutrustning. Här finns även ett flertal restauranger och caféer. Kombinationen av detta resulterar i en lyckad shoppingupplevelse. ”Holstenstrasse” är en utav Tysklands längsta shoppinggator och den är placerad mitt i Kiel. På Holstenstrasse kan man shoppa så mycket man orkar till utomordentligt bra priser. Denna gata är alltid full av liv och även här finns flera caféer och restauranger ifall man behöver ta en paus.

Mitt i Gamla Stan finner du St Nicholas Church, den äldsta byggnaden i Kiel. Denna vackra kyrka byggdes först på 1200-talet men har renoverats ett antal gånger efter det. Byggnaden blev svårt skadad under andra världskriget men man lyckades rädda den genom renovation. Framför kyrkan står en staty gjord utav Ernst Barlach placerad. Statyn heter ”Geistkämpfer”, vilket betyder ”Ande kämpe”. St Nicholas Kyrkan samt statyn är idag välkända sevärdheter.

Om du blir trött på stadens sus så behöver du inte oroa dig, du är aldrig långt ifrån kustens stillhet. Längst kusten kan man ta avslappnande promenader och njuta av den fina utsikten över havet samt sola vid stranden. Kiel har flera välskötta stränder som inte lämnar någon besviken.

Eftersom Kiel är en studentstad så lider det inte brist på nattliv. En utav den största nattklubben heter ”Atrium”, här hittar du flera dansgolv med bra musik och rimliga priser på drinkar. ”The Max” är en modern nattklubb som ofta anordnar evenemang för allmänheten. Det hetaste discostället i stan heter “Mausefalle”, här kan man dansa på två stora dansgolv och diskot har ofta välkända DJ´s som gästar.

Kiel är en stad som har lite av allt, här finns underhållning för både barn och vuxna. Allt ifrån segling till shopping, här är möjligheterna stora. Med en bra atmosfär och frisk havsluft så är det svårt att inte trivas i Kiel.

Foto: Kiel-Marketing, O.Franke & P.Lühr