Kläppen - Fluffig snö och ingen is

Kläppen är en skidanläggning cirka 17 km söder om Sälen by i Malung-Sälen kommun, Dalarna. Kläppen är Sveriges sjätte största skidanläggning och den öppnades den 20:e augusti 1982. Här finns 5 svarta, 6 röda, 6 blåa och 17 gröna backar. Kläppens Snowpark har blivit utsedd till Sveriges bästa nio år i rad av Sveriges befolkning. Den högsta fallhöjden i Kläppen ligger på 315 meter och den längsta nedfarten är cirka 3 km lång. Stugorna i området är uppdelat i 9 stugbyar varav alla har nära till pisten. Det finns stugor i alla storlekar och prisklasser.

Kläppen har perfekta väderförhållanden för skidåkning. Anläggningen är placerad på västsidan av berget och är till stor del omgiven av skog vilket ger området lä mot starka vindar. Dessutom ligger backarna lite lägre än vad de gör i Sälenfjällen, vilket förhindrar besvärlig dimma. Dessa goda väderförhållanden påverkar snön på ett positivt sätt, den blir fluffigare än vanligt och skapar ett vitt täcke som alla skidåkare drömmer om. Här finner man dessutom knappt någon is.

Anläggningens extrema Snowpark och barnvänliga nybörjarbackar skapar en härlig kombination av proffs och nybörjare. Här finns det någonting för alla typer av åkare, från den som ställer sig på skidorna för första gånger till den som tävlar inom sporten. Denna kombination skapar en trevlig miljö eftersom de som är mer erfarna ofta är ivriga att hjälpa de oerfarna. Med 17 stycken gröna backar så finns det gott om utrymma att utvecklas och med 5 stycken svarta backar så finns det många möjligheter för de erfarna att utnyttja sina kunskaper. I Snowparken kan man ha kul oavsett kunskaper, även här finns nämligen backar av olika svårighetsgrader. Det finns även skidskolor för alla åldrar och inom alla kategorier.

Om du inte har egna skidor så kan du vara lugn, här finns det gott om skidor och utrustning för uthyrning. Den finns även en butik för den som vill köpa egen utrustning. Liftkort finns att köpa för den som vill ha fri tillgång till liftarna under dagen. Eftersom man kan boka dessa online så är det nästan aldrig lång kö till liftarna. Du behöver inte oroa dig för att gå hungrig under dagen, ta en fika uppe på Toppstugan eller njut av en 3 rätters på Tranans Restaurang.

Stugorna i Kläppen erbjuder stor variation. Från stora flerfamiljshus till små mysiga stugor för två. Det finns stugor med köksavdelning, bastu, tv och internetuppkoppling i den högre prisklassen och det finns enklare stugor med sängar och toalett i den lägre. Här finns det något som passar alla behov och ingen utav stugbyarna ligger långt ifrån pisten. Det finns även en campingplats i området för de som föredrar det. På kvällen när backarna stängs så anordnas roliga aktiviteter för de små. Var beredda på ett besök från Kläppens maskotar Trolle och Trolla.

Kläppens Snowpark är den största och mest populära i hela Sverige. Människor från hela världen har åkt i parken och den har blivit ett turistmål i området. Det svenska snowboardlandslaget tränar just nu inför OS i just denna park vilket talar om hur bra den verkligen är. En åktur här är ett måste för adrenalinsökaren. Varje vecka anordnas “Kläppens Cup”, en storslalomtävling i familjebacken som genomförs i flera olika åldersklasser. Kostnaden är endast 20 kr och vem som helst kan vara med och tävla, oavsett ålder.

Kläppen är en mysig anläggning som verkligen brinner för skidåkning. Med en enorm variation på svårighetsgrader i backarna så är det svårt att gå härifrån missnöjd. Hemtrevliga stugor, fina restauranger och trevlig personal väntar dem som besöker Kläppen. Barnfamiljer och proffs, de allra flesta som kommer hit återvänder nästa år.

Foto: Kläppen