Kvitfjell - Modern och snösäker

Kvitfjell är en skidort i Ringebu kommun, Norge. Kvitfjell anses vara en av världens modernaste skidorter tack vare över 100 snökanoner som alltid står redo för användning. Nästan 85% av pisterna kan täckas med konstsnö, så man kan garanterat säga att Kvitfjell har Norges snösäkraste skidanläggning. Skidorten ligger cirka 22 mil norr om Oslo och är ett riktigt vinterparadis för skidentusiaster med utmanande backar och pålitliga snöförhållanden. Skidanläggningen brukar vara en av de första att slå upp dörrarna på hösten och en av de sista som stänger i slutet av april. Här finns något för skidåkare av alla nivåer, vare sig du vågar dig på en av de olympiska backarna eller står på skidor i backen för första gången.

Här finns 3 svarta, 5 röda, 6 blåa och 7 gröna backar. Det finns 9 liftar och den totala pistlängden är 25 km. Den högsta fallhöjden är 852 meter och den längsta nedfarten ligger på 3,5 kilometer. I barnområdet “Snörövarlandet” kan barnen lära sig genom att leka. Entusiastisk personal anordnar skattjakter åt barnen där de får samarbeta, åka skidor och ha kul ihop samtidigt som de beger sig på ett äventyr. “Kvitfjellparken” bjuder på hisnande hopp, snabba nedfarter och långa rails. Denna snowpark har allt man kan önska sig och är ett utmärkt ställe att utveckla sina färdigheter på. Kvitfjell är förmodligen mest känd för den otroliga “Olympiabakken”. Detta är norra Europas mest utmanande nedfart och har används i både OS och VM sammanhang. Olympiabakken är 3035 meter lång och fallhöjden ligger på 838 meter. Medellutningen är 29% och den maximala lutningen är 64%.

Det finns två hotell i Kvitfjell. “Gudbrandsgard Hotell” ligger i ett perfekt läge precis intill backarna. Här finns egen restaurang, badområde, relaxavdelning, bar och konferensrum. Rummen är varmt inredda och har en fin utsikt över bergen. “Kvitfjell Hotel” ligger mitt bland backarna, här är det bara att knäppa på sig skidorna och kliva utanför dörren när man vill ta sig en åktur. Även här finns en egen bar och restaurang. “Kvitfjell Lejligheder” är ett område med ett stort antal lägenheter som ligger utspridda på sluttningen. Härifrån har man en praktfull utsikt över landskapet. Det finns även stugor i olika storlekar och prisklasser att hyra i området. Det finns flera campingplatser i området som har öppet året runt, t.ex. “Mageli Camping” där det finns 34 hytter och 200 vagnplatser.

Aktivitetsmöjligheterna i denna skidort är stora, både på sommaren och på vintern. På sommaren kan man vandra eller cykla på långa stigar omringade av en vacker natur, fiska i en utav de närliggande sjöarna, besöka nöjesparken “Hunderfossen” som ligger strax utanför orten eller paddla kanot i en utav de vilda forsarna som inte ligger långt utanför Kvitfjells gränser. Förutom skidåkning så finns det även många aktiviteter att utföra på vintern. Man kan t.ex åka häst och vagn genom den stillsamma byn, prova på att åka hundspann genom den vackra naturen eller testa is-klättring på ett 12 meter högt fruset vattenfall. Möjligheterna är stora på en av världens modernaste skidort.

Vinter-OS 1994 hölls i Lillehammer, vilket bara ligger några mil från Kvitfjell. Vissa tävlingar hölls därför i Kvitfjells berömda nedfart, Olympiabakken. Storslalom och störtlopp är två exempel. Denna backe byggdes för de olympiska spelen och har ända sedan dess vart huvudbacken för olika världsmästerskaps-tävlingar varje år. Dessa tävlingar brukar locka till sig mycket människor och pressen samlas ofta kring den enorma backen. Att uppleva världsmästerskapen på plats och se stjärnorna åka är en rik upplevelse som man inte glömmer i första hand.

Denna skidort har många överraskningar att bjuda på och är ett riktigt guldkorn för den som söker efter en trevlig skidanläggning där alla känner sig välkomna. Utförliga barnbackar, branta olympiska pister och utmärkt boende. Kvitfjell lämnar ingen besökare missnöjd.

Foto: Kvitfjell