Lübeck - Historisk hamnstad

Vid floden Trave i delstaten Schleswig-Holstein ligger Lübeck, en tysk hamnstad med cirka 210.000 invånare. Lübeck grundades år 1143 som den första västerländska staden på den baltiska kusen och ända fram till 1500-talet stod staden i centrum för handelstransporten i Europa. Staden är än idag en viktig hamnstad, speciellt för de nordiska länderna. Lübeck fick uthärda mycket skada under andra världskriget men trots detta kan man finna välbevarade byggnader, kyrkor och statyer som lever kvar sedan den gamla tiden.

Under alla år har Lübeck stått för frihet, rättvisa och välstånd. Denna anda lever kvar idag, Lübeck är en stad där alla får ha sin egen åsikt och uttrycka den som de vill. Resultatet av detta är en stad där invånarna känner sig trygga och skapar därmed en bra atmosfär. När man går längs gatan på Gamla Stan känner man närvaron av en god stämning som lätt smittar av sig.

Lübeck är fullpackad med intressant konst, historia och sevärdheter som bara väntar på att utforskas. Det finns ett stort antal museum i staden och den kanske mest populära heter ”Museum Holsten Gate”. Holstentor, som det heter på tyska, är en medeltid stadsport som består av två torn förbundna med en valbågsport. Detta spektakulära bygge är en berömd sevärdhet och ett besök hit är obligatoriskt för den som är intresserad av konst eller historia. Det finns gott om sevärdheter i denna stad. Ett annat exempel är ”The Hospital of Holy Spirit”, vilket är ett utav det äldsta sjukhuset i Europa. Detta sjukhus byggdes år 1260 och var aktivt ända in till 60-talet. Den imponerande byggnaden ligger i gamla stan. Om man fortfarande vill ha mer så kan man besöka ”Lübeck Town Hall”. Detta torg är någonting utöver det vanliga och en guidad tur här är starkt rekommenderat. Dessa gamla gator och fina byggnader är någonting man inte vill missa.

Om stranden lockar mer än gamla byggnader så kan du vara lugn, i Lübeck finns det långa vackra stränder att besöka. Inte bara det, utan härliga strandpromenader har visat sig vara oerhört populärt längs stadens kust. Fina gångar och promenadstigar har designats för att maximera upplevelsen. När man står på stranden har man en fin utsikt över havet och man kan se stora båtar komma in över horisonten. Den välskötta kusten är något att lägga på minnet om man besöker Lübeck.

”Nordic Film Days” hålls varje år i Lübeck och har gjort det enda sedan 1956. Denna händelse lockar flera tusen människor från hela världen och varje gång slutar galan med en stor fest. För den filmintresserade är denna festival ett måste eftersom detta är en utav världens största filmkvällar. Upplev kvällen på plats och se vilken film som vinner det mest ärofyllda priset. Denna sociala sammansättning uppskattas av människor världen över och Lübeck tar uppgiften på allvar och lyckas alltid vara en bra värd.

Stadens sus kan ibland bli hektiskt. Då är det skönt att veta att man aldrig är långt ifrån fridfullheten, I Lübeck hittar man nämligen ett stort antal trädgårdar, innergårdar och parker. Dessa är placerade runt om i staden och de uppskattas alltid av gästerna för dess fridfullhet. En utav den mest populära gården heter ”Sachers” och här kan man äta mat samtidigt som man njuter av den fina trädgården.

Lübeck har mycket att erbjuda och många hemligheter att utforska. Här finns sevärdheter att beskåda och evenemang att uppleva. Oavsett vad man har för intresse så lämnar denna trevliga stad ingen oberörd.

Foto: Lübeck