Lofsdalen - Liten men fullpackad

Lofsdalen är en familjeskidort på norra sidan av Lofssjön i Härjedalens kommun. Detta är en liten ort med cirka 150 invånare och lika många säsongsanställda. Trots detta har Lofsdalen en stor sängkapacitet, här finns cirka 10.000 sovplatser för turister. Anläggningen består av 6 svarta, 8 röda, 8 blåa och 3 gröna backar samt en Snowpark. Fallhöjden ligger på 492 meter och den längsta nedfarten är 3400 meter lång. Här finns även längdspår så långa som 70 kilometer. Lofsdalen är en tillbakalutad familjeskidort med bra backar där hela familjen kan njuta av den friska vinterluften och den fina fjällnaturen.

Skidorten har i genomsnitt blivit tillgiven 9/10 stjärnor av sina gäster på hemsidan “Barnsemester.se”. De som besöker Lofsdalen återvänder gärna nästa år och rekommenderar skidanläggningen till sina kompisar. Här finns både barnvänliga och fartfyllda backar som alla omringas av en vacker fjällnatur. I Lofsdalen har man satsat mycket på barnvänlighet och deras mål är att föräldrarna ska känna sig trygga med att ta med sig barnen hit och att barnen själva ska trivas. Snölandet är en backe speciellt designad för småbarn och här kan de åka skidor och pulka i flera timmar. Det finns en barnlift som går till toppen av Snölandet. Det finns även en stor lekpark i närheten av berget där man hittar en klätterborg, rutschkanor, gungor, hinderbanor och en grillplats. Loffe är Lofsdalens maskot och han anordnar ofta roliga lekar och aktiviteter. Har du tur så kanske han tar med dig på en utflykt till hans stora koja ute i skogen.

Lofsdalen har sovplatser i överflöd, här finns över 10.000 bäddar för uthyrning. Här finns det stugor och lägenheter i alla tänkbara storlekar och prisklasser. Stugorna är uppdelade i stugbyar och priset varierar beroende på läge och komfort. Alla stugbyar ligger nära centrum med gångavstånd till backen. Det finns allt ifrån stora flerfamiljshus till små villor lagom stora för två. Även lägenheterna kommer med stor variation. På Lofdalens Fjällhotell kan hela familjen ha kul när backarna har stängt ner för kvällen. Här kan man nämligen bowla, spela golf, klättra på klättervägg och vara med på roliga aktiviteter och lekar. Här finns även en relaxavdelning där man kan bada i bubbelpool och slappna av i bastun. Det finns en restaurang i hotellet som är anpassad för att tillfredsställa hela familjen. Här kan man även hyra skoter och utforska den fina fjällnaturen på bästa sätt. Lofdalens Camping ligger mitt i byn och är öppet året runt. Turistbyrå, ICA butik, sportbod, souvenir-butik, tennisplan, minigolfbana, båt- och kanotuthyrning, café och restaurang ligger ett stenkast från campingplatsen.

Liftsystemet på Lofsdalen är uppbyggt på ett smart sätt som gör att du kan ta dig till vilken backe du vill när som helst. Det finns 9 liftar, däribland en dubbellift med 6 platser. All utförsåkning sker på fjällens solsida, allt ifrån långa slingrande backar i skogsterräng till mer öppna ytor uppe på kalfjället. Alpinaklubbar från hela Sverige gillar backarna i Lofsdalen då det varje år anordnas professionella tävlingar i backarna. Du har även möjligheten att åka i världens längsta elbelysta backe. Det är en spännande upplevelse att åka i den långa backen med bara lamporna som lyser upp marken. I Lofsdalen finns utmaningar som passar alla åkare.

Om du är en oerfaren skidåkare så behöver du inte oroa dig, här finns skidskolor för alla åldrar och för alla nivåer. Det finns även skidor och utrustning att hyra om du inte har egna. Tre restauranger och en våffelstuga är placerade i byn så du behöver inte oroa dig för att behöva gå hungrig. Det finns även ett mysigt café i backen där man kan ta en paus från det fartfyllda skidåkandet och njuta av en kopp varm choklad. Med en stor variation och hög kvalité så erbjuder Lofsdalen bra skidåkning och roliga aktiviteter för hela familjen. Stugorna och lägenheterna är hemtrevliga och välskötta och hotellet erbjuder fina rum samt bra service. En semester till Lofsdalen är någonting man inte kommer ångra.

Foto: Lofsdalen