Orsa Grönklitt - Från skidor till björnpark

Orsa Grönklitt är en skidanläggning i Orsa kommun, Dalarna. Förutom att åka skidor så kan man här besöka norra Europas största björnpark där man får möta några av världens mest utrotningshotade rovdjur. Grönklitt är en utav Sveriges sydligaste skidanläggningar men samtidigt en utav de mest snösäkra. Detta tack vare att anläggningen är belägen 450 m.ö.h och detta innebär även att vintersäsongen börjar tidigt och slutar sent. Här finns det massor av aktiviteter att ägna sig åt både på sommaren och vintern. När skidåkning inte står med på listan så kan man ägna sig åt fiske, kanot, minigolf, frisbeegolf, fyrhjulingssafari, lerduveskytte, älg- och bäversafari, guldvaskning och mycket mer. Vintern är trots allt den populäraste säsongen på anläggningen tack vare bergets förträffliga skidbackar.

Orsa Björnpark är 310.000 kvadratmeter och ligger mitt i Grönklitt. Detta är inget vanligt zoo, utan en unik möjlighet att betrakta djuren i deras naturliga miljö. Här lever björn, varg, lo, berguv och järv sida vid sida. Det finns cirka 15 björnar i parken. Uppe på Tigerberget kan man se Sibiriska tigrar och nere vid Leopard Center kan man beskåda både persiska leoparder och snöleoparder. I parken hittar man en av världens största Isbjörnsanläggningar, Polar World. På denna unika anläggning kan man vittna isbjörnarnas enorma storlek på nära håll. På vintern sover alla brunbjörnar men det finns fortfarande mycket annat att beskåda på parken. Man kan även besöka utställningar, följa med på guideturer och lyssna på föreläsningar. Orsa Björnpark har i genomsnitt 100.000 besökare varje år.

Skidbackarna i Grönklitt erbjuder både variation och hög kvalité. Skidanläggningen har 3 svarta, 9 röda, 8 blåa och 2 gröna backar. Den högsta fallhöjden är 150 meter och den längsta nedfarten ligger på 1050 meter. 12 liftar är placerade i området. Det finns även längdskidspår på 80 km. Här finns skidskolor för alla åldrar och skiduthyrning erbjuds i receptionen. Det finns ett barnområde där de små kan åka skidor och pulka så länge de orkar. Gäster beskriver Grönklitt som tryggt, nära och familjevänligt.

Det finns gott om stugor och lägenheter att boka i Grönklitt, men kom ihåg att va ute i god tid för de blir ofta fullbokade närmare jul. Dessa kommer i stor variation på storlek och prisklass, här finns allt ifrån stora lyxhus till simpla vandrarhem. Vart man än bor så är det gångavstånd till pisten och nära till centrum. De flesta stugor klättrar längs sluttningen och har en fantastisk utsikt över Orsasjön. På anläggningen finns också en barnvänlig camping som har plats för 60 vagnar och här har man tillgång till servicebyggnad med toalett, dusch och kök.

Varje år i februari anordnas Orsa Grönklitt Ski Maraton. Denna längdskidåkningstävling kan vem som helst kan anmäla sig till, bara man är är ute i god tid så är man garanterad en startplats. Detta event brukar ha cirka 1500 tävlande och drar alltid till sig mycket publik. Tävlingen brukar även filmas för tv. Även om man inte är med och tävlar så garanterar denna folksamling ett trevligt sällskap och en god stämning. Fina priser utdelas till de som hamnar i toppen.

Det hålls ofta aktiviteter och evenemang för barnen på Grönklitt. Wild Walk är ett exempel på detta, här får barnen gå på jakt efter aktivitetsstationer och vinna ett pris när de har gjort alla. Förutom detta kan man spela minigolf, fotboll, brännboll, frisbeegolf och mycket mer. Skidbackarna bjuder på fin skidåkning och Orsas Björnpark garanterar en spännande upplevelse. Vinter som sommar, här på Grönklitt kan man ha roligt med hela familjen året runt.

Foto: Orsa Grönsklitt