Skagen - Levande kulturstad

På Jyllands norra spets ligger Skagen, den nordligaste staden i Danmark. Skagen är en relativt liten stad med en cirka 8,500 invånare. Den populära gästhamnen har gjort staden till en mötesplats för seglare och fiskare och under sommarhalvåret är Skagen en magnet för turister som söker äventyr. Längst ut på Jyllands smala spets ligger staden och här möts de mäktiga vågorna från Skagerrak och Kattegatt, en sevärdhet som har beskådats av människor världen över. Över 6 mil sandstränder omringar samhället vilket gör Skagen till en idyllisk destination för badsugna familjer.

Även fast vyn över Skagerrak Väster om Skagen är spektakulär så får man akta sig för dess vatten, starka strömmar gömmer sig under vattnet. Men Kattegatt till Öster är badvänligt och här finns de bästa stränderna. Det är nästan vindstilla på denna sida och stränderna är utomordentligt välskötta och välutrustade med toaletter och parkeringar. Kattegattstränderna är barnvänliga med långgrunt, behagligt vatten. Längs dessa stränder hittar man spektakulära sanddynor som har blivit en välkänd sevärdhet i staden. Om stranden är markerad med en blå flagga så innebär det att badvattnet är av högsta kvalité, vilket många badstränder i detta område är. Sønderstrand är den mest stadsnära stranden och även den mest populära bland turister. Skagen är välkänt för sitt ljus, här är det ljust fler timmar på ett år än vad som är normalt. Detta resulterar i varma dagar med många soltimmar och behagligt vatten.

Det finns flera museum i staden där den mest kända heter “Skagens Museum”. Här kan man lära sig allt om stadens intressanta historia och beskåda cirka 1800 målningar, skulpturer och keramiker. Skagen var förr en mötesplats för unga artister och konstnärer och än idag lever andan kvar, då det är en stad som ägnar sig mycket åt konst och kultur. Konstnärerna lockades av det vackra landskapet och det härliga ljuset som omringade staden. De danska konstnärerna Anna och Michael Ancher hade Skagen som sin hemstad. Kända personer som t.ex Holher Drachman, Viggo Johansen, Carl Locher, Lauris Tuxen, Christian Krohg, Marie Krøyer och Oscar Björck har alla knytningar till Skagen, vilket man kan lära sig mer om på detta museum. Anläggningen byggdes 1908 med avsikt för att bevara dessa kända människors verk. Museet spelar en stor roll för Skagens historia och de värdesätter den mycket. Om man vill veta mer om detta så är ett besök hit starkt rekommenderat.

Det finns gott om sevärdheter i staden. En utav dem är Skagens fyr, vilket är den näst högsta fyren i Danmark. Man har tillåtelse till att gå upp de 210 trapporna till toppen och skåda den spektakulära utsikten. Vyn är någonting som inte riktigt går att beskriva med ord, utan man måste vara där och se den själv. Något annat som är värt att besöka är monumentet “De blev derdue”, som är placerad i Skagen kyrkogård. Denna skapelse som är gjord av vit marmor är en hyllning till fiskare som för länge sedan miste livet ute i havs. På Skagens hamn kan man en statyn “Redningsmannen”. Skulpturen, gjord av Anne Marie Carl Nielsen, föreställer en fiskare på väg till havs.

“Skagen og Aalbæk” Är namnet på det största shoppingcentret i staden. Här hittar man många specialbutiker med bra priser samt ett stort antal restauranger och caféer. Om du gillar shopping så kommer du trivas på detta köpcentrum, här finns varor av stor variation och hög kvalité.

Skagen är en livlig liten stad där man alltid kan hitta på något att göra. Vare sig det är att koppla av en dag på stranden eller besöka någon utav sevärdheterna, Skagen håller dig sysselsatt. Den danska kulturen gör ett starkt intryck och lockar ofta tillbaka stadens gäster.

Foto: Skagen, Carsten Hvid